“The key to making traditional Makgeolli is the natural yeast known as nuruk,” said Dana Kim, the owner and creator of Yeo Nyo Jae, a Makgeolli restaurant and experience center located next to the Busan International Finance Center. “This, along with rice and water is all you need.” Dana has been making Makgeolli for the past fifteen years, but her love affair with the drink began when she was a child. “I remember watching my grandmother make the Makgeolli in her home. She would serve it to my grandfather and his coworkers.” She later tried to make her own, based on what she remembered from her grandmother. “My first Makgeolli turned out very sour and I couldn’t figure out why.” This question led her to study Makgeolli brewing in Seoul and inspired her to share this knowledge with the world.
At Yeo Nyo Jae, she not only serves over 80 different types of Makgeolli in her restaurant, but she also offers a tasting to the curious consumer looking to expand their palate. This adventure consists of three special Makgeolli’s that include a traditional type known as Gumjeong Makgeolli, a modern fruit infused cocktail, and a sweet, light Makgeolli. The whole thing takes about two hours and you will leave with a one of a kind experience.
This authentic take on a traditional experience is at the heart of her business and is what makes her center one of a kind. With the current trend in micro-brewed homemade alcohol, places like this are reviving the traditional tastes from the past.
“전통적인 막걸리를 만드는 핵심 요소는 바로 천연 누룩이라고 할 수 있습니다.” 부산국제금융센터 옆에 위치한 막걸리 레스토랑이자 체험 센터인 “연효재”의 김단아 대표가 말했다. 김대표는 지난 15년 간 막걸리를 만들어 왔으며, 어린 시절부터 막걸리를 좋아했다고 한다. “할머니께서 집에서 막걸리를 만드셨던 걸 봤던 기억이 있어요. 할아버지와 할아버지 동료 분들께 막걸리를 대접하셨죠.” 이후 김대표는 할머니께서 만드셨던 막걸리를 떠올리며 자신만의 막걸리를 만들기 시작했다. “제가 처음 만든 막걸리는 아주신 맛이 강했는데, 저로서는 그 이유를 알 수 없었어요.” 덕분에 김대표는 서울 막걸리 양조장에서 연구를 거듭했고, 그렇게 얻게 된 지식을 각국에서 온 다양한 세계인들과 나누고 싶다는 생각을 하게 되었다.
연효재에서는 80가지가 넘는 막걸리를 맛볼 수 있고, 호기심 많은 소비자들을 위해 테이스팅도 할 수 있도록 되어있다. 테이스팅 체험에서는 금정산성막걸리라고 알려진 전통막걸리, 과일이 들어간 현대적인 칵테일, 달콤하고 가벼운 막걸리 등 세 가지 특별한 막걸리를 맛볼 수 있다. 전체 체험은 약 2시간 정도가 소요되며, 한 가지 체험만 할 수도 있다.
이러한 진짜배기 전통체험이야말로 연효재의 특징이라고 할 수 있다. 작은 홈메이드 주류 제조 트렌드가 떠오르면서, 이런 장소들은 과거의 전통적인 맛을 되살려 내고 있기 때문이다.