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Foods & Drinks

A Makgeolli Experience

막걸리를 경험하다


Makgeolli Experience with foreigners © Yeo Nyo Jae
외국인 막걸리 체험 ⓒ 연효재

 Trends in beverages have been coming and going from Busan for hundreds of years. From coffee to craft beer, soda to soju, it seems that there is always a new shop serving up a new drink. Still, the constant beverage that has been enjoyed by millions throughout Korean history has to be Makgeolli. From peasants to princes, the young and the old, many have consumed this simple alcohol made from rice, water, and yeast. It is by far the oldest alcoholic beverage in Korea and is among the healthiest alcohols to consume. Loaded with probiotics, fiber, and vitamins, the milky white beverage is great for digestion and has been known to improve immune functions.

 Makgeolli can be found in plenty of establishments around the city. From mountain top shops, to trendy bars, the drink is flexible in its accessibility. These places usually serve a nice cold pot of Makgeolli, accompanied by an onion pancake known as Pajeon, as well as Kimchi tofu and other traditional side dishes. The combination of these is one of the most authentic Korean experiences out there.

 Despite the variety of places that serve Makgeolli, the options consumers have are usually limited to only the commercial brands. There is however a growing market for micro-brewed Makgeolli, made by traditional methods with natural ingredients. While the larger brands use artificial sweeteners and other chemicals to make a longer lasting product, traditionally made Makgeolli has a shorter shelf life and a more unpredictable taste.

 수백 년 간 부산의 음료 트렌드는 바뀌어 왔다. 커피, 생맥주, 소다, 소주까지 언제나 새로운 음료를 판매하는 새로운 가게가 나타났다. 하지만 막걸리는 언제나 한국 역사상 수백만 명이 꾸준히 즐겨 온 음료이다. 신분, 연령에 상관없이 많은 사람들이 쌀, 물, 누룩으로 만든 이 간단한 술을 즐겨 왔다. 막걸리는 단연코 한국에서 가장 오래된 주류이자 가장 건강한 술이라고 할 수 있다. 유산균, 섬유질, 비타민을 함유한 이 우유빛 음료는 소화에 도움을 주며 면역력 증진에도 효과가 있다고 알려져 있다.

 막걸리는 부산 곳곳에서 찾아볼 수 있다. 산 정상 매점에서 트렌디한 바에 이르기까지 막걸리는 다양한 곳에서 접할 수 있다. 이곳에서는 차가운 주전자에 담긴 막걸리와 파전을 곁들여 먹을 수 있고, 두부김치나 다른 한국 전통 반찬도 함께 맛볼 수 있다. 이러한 조합은 한국에서 경험할 수 있는 가장 한국적인 것들 중 하나다.

 막걸리를 맛볼 수 있는 곳은 많지만, 소비자가 선택할 수 있는 막걸리는 대개 상업 브랜드에 제한되어 있다. 하지만 천연 재료로 전통 방법을 고수하여 만든 작은 막걸리 시장도 커지고 있는 추세다. 유명 브랜드가 유통기한을 늘이기 위해 인공 감미료나 다른 화학 제품을 가미하는 반면, 전통적으로 만든 막걸리는 유통기한이 짧고 좀더 예측할 수 없는 맛을 갖고 있다.


© Yeo Nyo Jae
© 연효재

 “The key to making traditional Makgeolli is the natural yeast known as nuruk,” said Dana Kim, the owner and creator of Yeo Nyo Jae, a Makgeolli restaurant and experience center located next to the Busan International Finance Center. “This, along with rice and water is all you need.” Dana has been making Makgeolli for the past fifteen years, but her love affair with the drink began when she was a child. “I remember watching my grandmother make the Makgeolli in her home. She would serve it to my grandfather and his coworkers.” She later tried to make her own, based on what she remembered from her grandmother. “My first Makgeolli turned out very sour and I couldn’t figure out why.” This question led her to study Makgeolli brewing in Seoul and inspired her to share this knowledge with the world.
 
 At Yeo Nyo Jae, she not only serves over 80 different types of Makgeolli in her restaurant, but she also offers a tasting to the curious consumer looking to expand their palate. This adventure consists of three special Makgeolli’s that include a traditional type known as Gumjeong Makgeolli, a modern fruit infused cocktail, and a sweet, light Makgeolli. The whole thing takes about two hours and you will leave with a one of a kind experience.

 This authentic take on a traditional experience is at the heart of her business and is what makes her center one of a kind. With the current trend in micro-brewed homemade alcohol, places like this are reviving the traditional tastes from the past.

 “전통적인 막걸리를 만드는 핵심 요소는 바로 천연 누룩이라고 할 수 있습니다.” 부산국제금융센터 옆에 위치한 막걸리 레스토랑이자 체험 센터인 “연효재”의 김단아 대표가 말했다. 김대표는 지난 15년 간 막걸리를 만들어 왔으며, 어린 시절부터 막걸리를 좋아했다고 한다. “할머니께서 집에서 막걸리를 만드셨던 걸 봤던 기억이 있어요. 할아버지와 할아버지 동료 분들께 막걸리를 대접하셨죠.” 이후 김대표는 할머니께서 만드셨던 막걸리를 떠올리며 자신만의 막걸리를 만들기 시작했다. “제가 처음 만든 막걸리는 아주신 맛이 강했는데, 저로서는 그 이유를 알 수 없었어요.” 덕분에 김대표는 서울 막걸리 양조장에서 연구를 거듭했고, 그렇게 얻게 된 지식을 각국에서 온 다양한 세계인들과 나누고 싶다는 생각을 하게 되었다.

 연효재에서는 80가지가 넘는 막걸리를 맛볼 수 있고, 호기심 많은 소비자들을 위해 테이스팅도 할 수 있도록 되어있다. 테이스팅 체험에서는 금정산성막걸리라고 알려진 전통막걸리, 과일이 들어간 현대적인 칵테일, 달콤하고 가벼운 막걸리 등 세 가지 특별한 막걸리를 맛볼 수 있다. 전체 체험은 약 2시간 정도가 소요되며, 한 가지 체험만 할 수도 있다.

 이러한 진짜배기 전통체험이야말로 연효재의 특징이라고 할 수 있다. 작은 홈메이드 주류 제조 트렌드가 떠오르면서, 이런 장소들은 과거의 전통적인 맛을 되살려 내고 있기 때문이다.

Contributing Writer l Eric Plese (에릭 플레제)

 After living in Busan for over a decade, Eric has tried his hand at many different professions such as chef, radio host, film producer, and teacher. His love of food has led him to not only cook, but also study food trends at Pukyoung National University. He is always searching for the next great food adventure whether it is inside or outside the kitchen.

 10여 년이 넘게 부산에 거주하고 있는 에릭은 셰프, 라디오진행자, 영화감독, 선생님 등 다양한 분야에서 경력을 쌓고 있다. 음식을 사랑하는 에릭은 요리를 너무 좋아해서 부경대학교에서 식품을 공부하기 시작했다. 에릭은 주방에서 언제나 늘 새로운 음식을 모험하고 있다.

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